Bild: Flyttkartong

 

Flytta ut

Dags att flytta? Vi hoppas att du har trivts bra i din lägenhet och med oss som hyresvärd. Nu vill vi att du ska tänka på att lämna lägenheten i gott skick, så att den som ska ta över också kan få en bra start. När man flyttar är det mycket att tänka på. Därför har vi samlat viktig information här. Lycka till med ditt nya boende och välkommen tillbaka!

Uppsägning

Uppsägningstiden är tre månader, från närmast kommande månadsskifte, om ditt hyresavtal inte säger något annat. Det betyder att om du vill flytta ut den 31:e juli behöver vi ha din uppsägning senast den 30:e april. Vid dödsfall är uppsägningstiden en kalendermånad. Den som säger upp lägenheten måste vara dödsbodelägare.  

Uppsägningen ska du göra skriftligt. På kontraktets baksida finns ett formulär du kan använda. Även annan skriftlig uppsägning godkännes. Ange då namn, adress, telefon dagtid, önskat utflyttningsdatum, samt din nya adress. Skriv under och skicka, maila eller lämna in till kontoret. Man kan också signera sin uppsägning digitalt med bank-id. Du behöver ha rätt mejladress registrerad på Mina sidor. Ta kontakt med oss om du har möjlighet att signera digitalt.

OBS! Är ni två personer som står för kontraktet måste båda skriva under uppsägningen.

När vi mottagit din uppsägning får du en skriftlig bekräftelse från oss.

Önskemål om tidigare utflytt

Om du vill kan du lämna in önskemål om tidigare avflytt. Det är dock alltid den nya hyresgästen som avgör om han eller hon accepterar att flytta in tidigare.  

Visning av lägenheten

När du har sagt upp din lägenhet behöver vi ofta din hjälp med att visa den för andra som är intresserade av att flytta in. Intressenterna tar kontakt med dig för att komma överens om en tid för visning som passar er båda. Om du av någon anledning inte kan närvara behöver du ta hjälp av en nära anhörig eller någon som du har förtroende för som kan hjälpa dig att visa lägenheten.

I undantagsfall kan även vi hjälpa, exempelvis om du är bortrest eller lämnar lägenheten tidigare.

MBAB har rätt att kräva skadestånd om möjligheten att visa lägenheten fördröjs och extra kostnader därigenom uppstår, då du enligt lag är skyldig att visa lägenheten för nya sökande.

Tid för avflyttning

När hyrestiden har löpt ut ska du lämna lägenheten senast klockan 12.00 nästa dag så att den är tillgänglig för den som ska flytta in. Om den dagen infaller på en helg eller helgdag är det nästa vardag som gäller. För garage, carport och bilplatser är uppsägningstiden sex månader. Undantag medges om du säger upp din lägenhet vid samma tillfälle. Då upphör avtalet samma datum som ditt hyreskontrakt upphör.

Serviceanmälan

Har du några fel i din lägenhet, anmäl det redan nu.      

Checklista vid utflytt

Här nedan följer en checklista på vad du behöver tänka på när du ska flytta.

Adressändring

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring (https://www.adressandring.se/) mot en avgift.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

El

Inom hela Mönsterås och Fliseryd meddelar vi E.ON om din flytt. I Blomstermåla, Timmernabben och Ålem meddelar vi din flytt till Ålem Energi.

Telefon och internet

När du flyttar måste du anmäla flytt av ditt telefon- och internetabonnemang. Kontakta dina leverantörer för telefon och internet för mer information.

Hemförsäkring

Kom ihåg att meddela ditt försäkringsbolag att du flyttar.

Autogiro

När du flyttar upphör ditt autogiro samtidigt som ditt kontrakt upphör.

Återställ lägenheten

Om du tagit ner saker som hör till lägenheten är det viktigt att du sätter tillbaks dem innan besiktningen. Glöm inte heller att all belysning i lägenheten ska vara fungerande.

Besiktning

För att få en tid som passar dig rekommenderar vi att du bokar din besiktningstid i god tid, minst 2 veckor innan avflytt.

Besiktning bokar du hos Tomas Isaksson 0499-491 06 eller Johanna Berglund 0499-491 00.

Vid besiktningen skrivs ett protokoll som visar vad som behöver åtgärdas i lägenheten. Om väggar, tak, golv eller andra inredningsdetaljer skadats eller utsatts för onormalt slitage, får du betala för detta.

Det är viktigt att allt som tillhör lägenheten som t.ex. dörrar, skåpluckor, badrumsskåp, hatthylla finns i lägenheten vid besiktningen. Tänk också på att inga av lägenhetens tillbehör följer med vid avflyttningen, såsom plastlådor till köksinredningen, gardinbeslag, duschdraperistång, sladdar, bruksanvisningar m.m.

Flyttstädning

Lägenheten ska vara i bra skick när du flyttar ut. Var noggrann när du flyttstädar så att nästa hyresgäst kan flytta in direkt. Om städningen är för dåligt utförd måste vi tyvärr debitera dig för en ny städning.

Alla utrymmen som hör till lägenheten måste städas, inklusive balkong, uteplats, förråd och eventuellt garage. Se även till att inget blir kvarglömt. Ta hjälp av broschyren som du fick när du sa upp kontraktet. Den går också bra att ladda ner här nedan. Här hittar du städtips och checklista för flyttstädning. Broschyren finns även att hämta på vårt kontor.

Grovsopor

När man flyttar blir det ofta en hel del grovsopor som ska tas omhand. Mönsterås Bostäder har tyvärr ingen insamling av grovsopor i bostadsområdena, så vi ber dig istället att lämna grovsoporna på sopstationen Mörkeskog. För öppettider och mer information se Mönsterås kommun.

Var rädd om dina lägenhetsnycklar!

Vi besiktningstillfället lämnas alla nycklar till besiktningsman, gäller även extra nycklar som anskaffats av dig som hyresgäst, bokningsbricka till tvättstuga, nycklar till tvättlås, postbox etc. Saknas några nycklar måste vi tyvärr debitera dig för ett cylinderbyte (1200 kr/enhet, dock max 2400 kr/lägenhet).