Nu blir det förbjudet att använda alla typer av grillar, även på egen tomt, på grund av den extrema torkan. Undantaget är elgrillar och elektriska kokplattor eftersom det inte kräver någon eldning.

Det skärpta eldningsförbudet gäller i hela Kalmar län, på alla platser, tills vidare. Det gäller alla typer av grillar, trangiakök och liknande. Förbudet börjar gälla idag, måndag, klockan 12.

– Förbudet innebär att all tillagning av mat utomhus är förbjuden, förklarar Camilla Dahl på Kalmar kommuns trygghets- och larmcentral.

Betyder det att en campare som bor i tält inte får koka kaffe på sitt trangiakök?

– Ja, även det är förbjudet. Brandrisken är så stor att alla måste ta det på allvar. Och värre kommer det att bli nu när värmen fortsätter.
Den som har husbil eller husvagn måste tillaga mat inne. Det är inte tillåtet att göra det i förtältet.

Numera är det inte bara grillning som är förbjudet på grund av den stora brandrisken.

– Allt som kan antända torra material är förbjudet. Det gäller spritkök som trangiakök och kolgrillar, understryker hon.

Undantag är elgrillar och elektroniska kokplattor, eftersom de inte kräver någon eldning.
Förbudet mot att laga mat utomhus gäller inte bara offentliga platser utan även den egna trädgården och uteplatsen.

På offentliga platser finns det grillar med sittplatser som kommunen iordningställt men dessa får absolut inte användas nu när brandrisken är akut.

Restauranger kan fortsättningsvis få grilla inom restaurangområdet, skriver TT.

Artikel från Barometern 23/7/2018 (http://www.barometern.se/kalmar/skarpt-eldningsforbud-i-hela-lanet-forbjudet-att-grilla-hemma)