Bild: Familj flyttar in

 

Flytta in

Vad roligt att du ska flytta in hos oss! Här kan du läsa om de praktiska detaljer som gäller när det är dags att flytta in i ditt nya hem. Vi hoppas att du kommer att trivas!

När får jag flytta in?

Du har rätt att flytta in klockan 12.00 den dag hyresavtalet börjar gälla – om inget annat har avtalats med den som flyttar ut och hyresvärden samtycker. Om denna dag infaller på en lördag, söndag eller annan allmän helgdag får du tillträde nästkommande vardag kl. 12.00.

Var hämtar jag mina nycklar?

Vi kontaktar dig för att boka en tid för nyckelutlämning. Du kvitterar ut dina nycklar på Mönsterås Bostäders kontor på Storgatan 38. Om du inte själv hämtar nycklar måste den som ersätter dig ha en fullmakt. När du hämtar nycklarna, ta med dig:

  • Hyreskontrakt
  • Legitimation
  • Kvitto på den inbetalade hyran
  • Eventuell fullmakt

Hemförsäkring

Teckna en bra hemförsäkring, den ger ett bra skydd för dig, din familj och din egendom. 
Mönsterås Bostäder ersätter inga skador på dina ägodelar vid brand eller annan olycka i lägenheten. Om du orsakade skadan i lägenheten kan du dessutom bli ersättningsskyldig.
Därför är det viktigt att du har en bra hemförsäkring. Det finns många olika försäkringsbolag, så kolla upp vilket som passar dig bäst.

Kom ihåg

Här nedan följer en checklista på vad du bör tänka på vid inflytt.

Adressändra

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring (https://www.adressandring.se/) mot en avgift.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

El

Inom hela Mönsterås och Fliseryd meddelar vi E.ON om din inflyttning. I Blomstermåla, Timmernabben och Ålem meddelar vi din flytt till Ålem Energi.

Telefon och internet

När du flyttar måste du anmäla flytt av ditt telefon- och internetabonnemang. Kontakta dina leverantörer för telefon och internet för mer information.

Besiktningsprotokoll

Kontrollera att lägenheten ser bra ut när du flyttar in. Kontakta vår besiktningsman Tomas Isaksson på telefon 010-353 81 06 om det är någonting som du inte är nöjd med. Detta måste du göra inom 8 dagar.

Autogiro

Autogiro är en kostnadsfri service som innebär att pengar till din hyra överförs automatiskt från ditt konto till Mönsterås Bostäder i slutet av varje månad. Med autogiro kan du vara säker på att hyran alltid betalas i tid. Du försäkrar dig om att inte behöva betala dyra förseningsavgifter. Allt du behöver göra är att se till att det finns pengar på kontot ett par dagar innan förfallodagen.

Om du är intresserad av autogiro kan du hämta en blankett på kontoret på Storgatan 38 eller ringa 010-353 81 00 så skickar vi dig en blankett. Du kan även skriva ut en autogiroblankett här.

Autogirot börjar fungera först när du har fått en hyresavi från oss där det står "MAKULERAD" på inbetalningskortet. Fram tills dess måste du själva betala din hyra via post, bank, girobetalning eller internetbetalning.

Grovsopor

När man flyttar blir det ofta en hel del grovsopor som ska tas omhand. Mönsterås Bostäder har tyvärr ingen insamling av grovsopor i bostadsområdena så vi ber dig istället att lämna grovsoporna på sopstationen Mörkeskog. För öppettider och mer information se Mönsterås kommun.